Club Excursionista Jesús-María (Sección de PADRES)

Congost de Mur

de Alòs de Balaguer a la presa de Camarasa

8 Octubre 2011

Pulsa sobre la foto para verla ampliada

 

 

 

Restaurant Can Pere

Camarassa - Lleida

 

 

 

 

Hora de sortida: 7:30 hores.
Hora de tornada: aprox. 19 hores

Menjars: Esmorzar i dinar de restaurant.
Longitud: 10,000 km aprox.
Durada: 3:30 - 4:00 hores aprox.
Altitud màxima: 351 m
Altitud mínima: 260 m
Desnivell total de pujada: 308 m
Desnivell total de baixada: 307 m

Itinerari a peu:

Descripció de l'excursió

Inici de l'Excursió: des d'Alòs de Balaguer fins l'Estret de Mur.

Just on està situat el pont d'Alòs de Balaguer sobre el riu Segre, al costat dret, trobem els cartells indicatius del inici del camí fins a la presa de Camarasa. Aquest camí s'anomena Camí del Solà i ens porta directament fins l'inici del Congost de Mur. Aquesta primera part del camí és completament plana sense cap dificultat i transcorre sempre al costat dret del riu. A uns 2,5 km. del inici de l'excursió des del pont, trobem una zona d'esbarjo anomenada l'Espadella, una zona amb taules de pedra, una font, i fins i tot una cabana-barbacoa per fer viandes a la brasa i preparar un bon esmorzar.

 El tram de direcció est-oest del riu Segre dóna unes característiques geogràfiques particulars a aquest sector fluvial, que no es repeteixen en altres rius dels Pirineus. A més, la resistència dels materials entre Alòs de Balaguer i Camarasa genera un paisatge abrupte, no habitual en una zona tan meridional. Las altituds màximes estan entre els 773 m. de Lo Castellar a Alòs de Balaguer, i els 718 m de Lo Mur a Camarasa, mentre que el riu davalla a una altitud entre 340 i 250 m. Aquestes característiques geomorfològiques es poden apreciar, quan seguim el Camí del Solà, si mirem a la nostra dreta podrem observar les anomenades Roques Prenyades on es troba la Cova del Parco, important jaciment arqueològic del nostre país.

Passarel·la penjant a l'Estret de Mur.

A mesura que anem avançant per la pista, el paisatge s'estreny, el camí transcorre més a la vora del riu i baixa al seu nivell, passant a frec de l'aigua. Una vegada em deixat enrere la font de l'Espadella, haurem de caminar 1 km. més aproximadament fins que arribem a l'Estret de Mur, lloc on s'acaba la pista transitable per vehicles i comença el camí només apte per caminants.

Just en aquest punt, l'Estret de Mur, trobem una passarel·la penjada a la roca que ens permet endinsar-nos al majestuós paisatge del Congost de Mur, on podem observar l'espectacularitat amb què els contraforts de la Serra Carbonera i els contraforts de Lo Castellar i el Serrat del Poll cauen verticalment sobre l'aigua de forma impressionant.

Congost del Mur o del Mu.

De l'Estret de Mur fins el Pont Penjant.

Fins l'Estret de Mur, hem recorregut aproximament uns 3 km., i si fins ara el camí era simplement un passeig tranquil, ample i completament pla, a partir del moment en que s'acaba la pista transitable per vehicles i arribem a la passarel·la penjant, el camí es transforma en una sendera que segueix transcorrent a voltes vora el riu, a voltes a una distància considerable. Aquesta sendera va pujant poc a poc amunt del congost, sempre per la vessant dreta del riu, fins que s'eleva a una alçada important, on les vistes del congost son espectaculars, amb el riu ficat al fons del congost i el fons sempre emmarcat per la gran mola del Mont-roig.

Aquest segon tram fins el pont penjant, és un tram una mica més complicat però gens feixuc, ja que el camí està molt ben marcat i no hi ha perill de perdre la sendera. El principi d'aquest segon tram va pujant poc a poc per la vessant de Lo Palomar (691 m.), per la zona de Namperes i La Malvera, separant-se i elevant-se del riu. Quan arribem al Barranc del Palomar, trobem un creuament amb un altre sendera que es dirigeix cap a la zona de Penalta. No haurem d'agafar sendera, sinó que hem de seguir avall seguint el camí que baixa de forma pronunciada un altre cop fins la vora del riu.

El camí baixa serpentejant pel barranc fins que arribem de nou al nivell del riu, i des d'aquí haurem de caminar uns 300 metres més fins arribar al pintoresc i bonic pont penjant de fusta. Aquest pont travessa el riu Segre i ens porta fins al costat esquerre del riu. El camí continua per aquest costat fins a la presa de Camarasa. Fins aquest punt, el tram comprès entre l'Estret de Mur fins el pont penjant, és d'uns 3,5 kilòmetres aproximadament. En total, fins aquest punt haurem recorregut una distància d'uns 6,5 km. de distància caminant.

Pont penjant sobre el riu Segre.

Del Pont Penjant fins la Central Hidroelèctrica de Camarasa.

Una vegada travessem el pont de fusta penjant, ja només resten uns 500-600 metres fins arribar a l'Aiguabarreig del riu Segre i el Noguera Pallaresa. Continuarem el camí pel costat esquerre del riu Segre fins que trobem una altre passarel·la metàl·lica penjant a la roca, que circula sobre la Minicentral Hidroelèctrica d'Alòs de Balaguer, fins que arribem a la carretera asfaltada que dona accés a la Central Hidroelèctrica de Camarasa.

En aquest punt, amb l'arribada a l'Aiguabarreig s'acaba l'excursió, però nosaltres continuarem fins a la carretera on ens espera l'autocar. L'excursió s'allarga tres o quatre kilòmetres més, caminant per una pista asfaltada gens transitada que circula a peu del riu Segre i que queda encaixonada dins del Congost de Camarasa, fins que arriba al Pont del Pastor a la carretera del Doll. Aquesta pista asfaltada és l'anomenada carretera de la central hidroelèctrica d'Alòs de Balaguer, per la qual també s'arriba a les cases de l'illa també anomenades els campaments de Fecsa (colònia dels antics treballadors de la central de Camarasa), avui abandonades.

 

 

subir        página principal

Fotos: Joan Visús