Club Excursionista Jesús-María (Sección de PADRES)

LA POBLA DE CLARAMUNT - ELS MOLLONS

17 Enero 2009

Pulsa sobre la foto para verla ampliada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

La Pobla de Claramunt
La fesomia i el caràcter dels pobles s’han configurat al llarg de la història a partir de diversos factors que els han influït. No podem entendre l’actual Pobla de Claramunt sense parlar del seu castell, del riu Anoia i de l’activitat econòmica sorgida a la seva riba, o del camí ral i de l’arribada del ferrocarril.
Des de la perspectiva jurídica, l’evolució del poble ha estat sempre delimitada pels senyors del castell de Claramunt. Jurisdiccionalment, el poble va pertànyer als Claramunt entre els segles X i XIV. Va ser en aquesta època quan va passar a mans de la família dels Cardona. A partir del segle XVII, i per matrimoni, va ser domini dels Medinacelli fins a finals de l'Antic Règim.
I el riu Anoia al seu pas ha influït fins i tot en el lloc d’assentament del nucli de la població. Així,per exemple, el 1344 es va produir una gran rierada que es va emportar el primer nucli de població, nascut al marge esquerre del riu Anoia, conegut com la Pobla Vella (ara hi ha el barri de les Cases Noves). A causa d'aquesta terrible catàstrofe, el senyor del castell de Claramunt, que era vescomte de Cardona, va atorgar una carta de repoblació i la nova Pobla es va situar al costat dret de l’Anoia, a redós del castell.

- Muntanya dels Mollons: és un dels entorns naturals més característics del terme municipal poblatà. Aquest massís està format per una sèrie de sobresortints de pedra en forma de mollons, que són els que li donen nom. A la part de llevant de la muntanya, que és molt freqüentada per escaladors, es pot observar el monòlit de la Roca llarga.

El castell de Claramunt
El castell de Claramunt és el principal atractiu arquitectònic, històric i turístic de la Pobla. Data del segle X, té una extensió de 5.404 m2 i es troba dalt d'un turó de 461 metres des del qual hi ha una magnífica vista de l'entorn natural que l'envolta. Aquesta fortificació forma part del Patrimoni de la Generalitat. És un dels deu millors castells de Catalunya i el millor de la comarca de l'Anoia.
Al llarg dels anys s'han portat a terme diverses obres de restauració que l'han convertit en una visita obligada per a qualsevol persona que vulgui conèixer la zona. La intervenció més important es va realitzar entre l'agost de 1992 i l'octubre de 1995. Les obres, finançades per la Generalitat de Catalunya, van suposar la consolidació i neteja del monument i l'habilitació de la instal•lació elèctrica. Aquestes millores les va inaugurar el president de la Generalitat, Jordi Pujol, el 4 de maig de 1996.
El 1997 l'Ajuntament, després del traspàs de la gestió per part de l'administració autonòmica, va pavimentar el camí d'accés i va fer arribar l'aigua i el llum. Va ser el juliol d'aquest mateix any quan la fortificació es va obrir al públic. Actualment, es calcula que el castell rep una mitjana de 6.000 visites l'any, xifra a la qual s'hi han d'afegir 2.000 persones més que participen en els diversos actes que s'hi organitzen.
 

Para ver el mapa de la zona pulsa aquí

Si tienes alguna foto interesante de estas excursiones mándanosla y la incluiremos en la página.

subir        página principal

Fotos: Torné