Club Excursionista Jesús-María (Sección de PADRES)

ROJALS – FARENA

11 FEBRERO 2006

Rojals

 Situació.- Al sud oest de Montblanc, és l’agregat més elevat del terme.

 Història.- Ja apareix documentat l’any 1151. Als inicis formava municipi amb les agrupacions de masies dels Cogullons, la Bartra i el Pinetell de Rojals. L’any 1940 fou agregat a Montblanc.

 El més destacat.- Església de Sant Salvador o de la Transfiguració del Senyor, probablement d’origen romànic. Rojals és punt de partida de diferents rutes de senderisme i de bicicleta de muntanya. És una porta natural de les muntanyes de Prades. Compta amb allotjaments rurals i un restaurant.

Comienzo de la excursión en Rojals   Caminando por Rojals

   Camino de Farena

  

Farena

En un paisatge abrupte i espectacular, s'hi troba el mateix poble de Farena, un petit nucli urbà medieval molt ben conservat, situat en un coster sobre el riu Brugent que envolta l'antic castell i l'església romànica. Els seus pocs habitants permanents han mantingut les activitats tradicionals de muntanya d'aquesta zona com ara els conreus de l'avellaner i cereals, l'horta i la recollida de tòfones.

Visita.- Val molt la pena de pujar fins al mirador del poble de Farena, vora l'antic castellot, ara Casa Vilalta, per gaudir d'una bona imatge del Brugent i la Paret Blanca de Farena, on hi ha les Planetes i la Colomina. També cal parar al darrer revolt de la carretera abans d'arribar a Farena.

També es pot pujar per pista de terra des de la confluència dels torrents del riu Sec i la Baridana fins a la Bartra, des d'on es pot contemplar una panoràmica magnífica de les muntanyes de Prades, passant per Serret dels Escurçons, Mas del Tous. La panoràmica és d'una gran extensió forestal molt ben conservada alternant amb conreus més o menys abandonats i masies en la seva majoria en ruïnes.

Altres.- Cal fer un recorregut per l'interior del poble de Farena: carrers empedrats i cases ben restaurades. Hi ha nombroses excursions possibles des d'ací.

El Toll de l'Olla, aigües amunt, al camí del Mas d'Antoni, és un espectacular gorg del riu Brugent, sens dubte un bon bany a l'estiu (és legal, ja que és dins l'àrea d'exclusió de l'Espai d'Interès Natural).

Aquest tram del riu Brugent és de "pesca sense mort" dins l'àrea de pesca intensiva de truita.

Farena   Farena

Comiendo una calçotada en Farena   Parece que han hecho gana de comer

Siguen todos con buen apetito   Restaurante de Farena donde paramos a repostar

Acesos a Farena

 

Fotos cedidas por: J. Visús y M. Torné

* Recorrido: 11 Kilómetros.
* Duración: 3 horas aprox.

   

Para ver el mapa de la zona pulsa aquí

Si tienes alguna foto interesante de estas excursiones mándanosla y la incluiremos en la página.

subir        página principal