Club Excursionista Jesús-María (Sección de PADRES)

Excursión día 29 Noviembre 2003

SANTA FE DEL MONTSENY - TURÓ DE L'HOME - SANTA FE

Excursión preparada por: E. Cases y T. Otero

Paisaje

 

 

PARC NATURAL DEL MONTSENY

Un patrimoni universal. El Montseny, Reserva de la Biosfera, és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus situat a tocar de grans conurbacions metropolitanes. La seva biodiversitat extraordinària i la petjada cultural que l'home hi ha deixat al llarg dels temps, presenten un valor universal que ha inspirat els artistes, els intel•lectuals i els científics, i que desvetlla l'emoció de les persones que el visiten.

Situació i accés

El Parc Natural del Montseny se situa a la serralada Prelitoral catalana, de la qual n’és el massís més enlairat. Ocupa una extensió de de 30.010 ha distribuïdes entre divuit municipis que pertanyen a tres comarques (Osona, la Selva i el Vallès Oriental). Els seus límits naturals són la riera d'Arbúcies, els cursos alts de la riera Major i del riu Gurri, el Congost i la plana del Vallès.

Excursions

La tradició excursionista al Montseny es remunta a la fi del segle passat. L’extraordinària qualitat dels seus paisatges, la gran diversitat de les formacions vegetals i els espectaculars canvis de color estacional, especialment a les castanyedes, rouredes i fagedes, en fan un lloc idoni per a la pràctica de l’excursionisme.

Des dels centres d’informació del parc natural, el visitant pot conèixer rutes, punts d’interès i altres dades útils per gaudir amb intensitat de la seva estada. En particular, és recomanable utilitzar la xarxa d’itineraris senyalitzats, alguns dels quals compten amb un fulletó explicatiu. S’inicien a Fontmartina, Santa Fe, Sant Marçal, Collformic i collet de Sant Martí i pugen als cims més significatius del massís. A més a més, cal dir que el parc és travessat per dos senders de gran recorregut, senyalitzats sobre el terreny per marques blanques i vermelles: el GR 5, que al seu pas pel Montseny va des de Campins fins a Aiguafreda passant per Fontmartina, Montseny i el pla de la Calma, i el GR 2 que passa per Seva, el Brull i Aiguafreda.

Font de Passavets - Turó de l'Home - Les Agudes - Font de Briançó - El Convent 

Punt d'inici: font de Passavets, ctra. de Sant Celoni a Viladrau, km 22,2
Longitud aprox.: 9 Km
Durada: 4 hores.
Dificultat: mitjana

Para ver el mapa del recorrido pulsa AQUÍ

Itinerari que s’enlaira amb contínues llaçades a través del laberint de pistes de la fageda Gran, bosc que ocupa el vessant oriental del turó Gros. A continuació, el camí flanqueja la muntanya obliquament per sota de la carena culminat, en direcció al turó de L’Home.

Ascensió fàcil i ràpida per aquest camí poc freqüentat. 

00.00    1180 m.- Arribada en autocar al Pont de Passavets

00.20    1200 m.- Abandoneu la carretera i, sense passar el pont, seguiu l’ample camí que, per l’interior de la fageda, remunta el marge dret de la riera

Font de Passavets.- Molt popular I ben arranjada. Brolla a ran de terra, enmig d’un pla presidit per uns faigs altíssims

Deixeu el curs del riu i reculeu amunt per la pista que avança en direcció Sud. S’empren l’ascensió pel vessant de la muntanya, descrivint una àmplia ziga-zaga per sobre de la vertical de la Font de Passavets. Feu atenció amb les nombroses pistes de desembosc que anireu trobant a banda i banda.

00.28    Es talla una pista que puja de la dreta, procedent del fons de la vall, a l’indret on hi ha un pou de neu. Continueu amunt en direcció al turó de l’Home (W), mantenint-vos momentàniament paral·lels a la riera.

Apareixen els primers avets. Al lluny es descobreix el cim del turó de l’Home. La pista abandona uns instants el límits de la fageda Gran i s’endinsa a la vall de la riera de Passavets.

00.32    1260 m.- Bifurcació. En un revolt tancat. Deixeu enfront el camí de l’Aveteda i reculeu amunt per la pista, retornant de nou a la vertical de la font de Passavets.

Noves i contínues llaçades, tot deixant en els revolts camins i pistes de desembosc

00.55    1420 m.- L’Aveteda. S’arriba al límit superior d’aquesta avetosa excepcional, coneguda al país amb el nom de l’Aveteda. Per la dreta es recull el corriol que la travessa de dalt a baix. Reunió de pistes. Deixeu la pista que recula amunt, però preneu la que ho fa tot seguint, defugint, doncs, la que s’encara al turó de l’Home. Anireu vorejant l’avetosa i la gran tartera que ocupa aquest sector de l’obaga del turó Gros

El camí, que ja havia començat a abandonar la fageda Gran es va desplaçant progressivament cap al vessant Nord del turó Gros, tot dibuixant les últimes llaçades.

01.04    1490 m.- Bifurcació. Se surt a les envistes del puig Sesolles i el turó de L’Home. Convé no agafar la pista que puja lentament en aquella direcció, encara que també s’hi podria arribar. Torneu a recular amunt i feu una darrera llaçada, així us podreu dirigir definitivament cap al turó de l’Home d’una manera més suau. Pou de neu dins del revolt.

Quant es comença a planejar vers el turó de l’Home, es deixa uns quants metres sota la pista el pou del Compte, un dels pous de glaç més bonics i ben conservats de la serralada

01.22    1575 m.- Collet de Rocs Cremats. Estrep, bellament herbat, en el contrafort N.E. del puig Sesolles. Per la dreta s’uneix al vostre, després de superar les roques que conformen aquest esperó. Seguiu el camí fins al turó de l’Home.

01.30    Sota la base militar. Empreneu l’ascensió final per un camí ample i costerut que puja de dret al cim

01.45    1707 m.- Turó de l’Home. Del turó estant es contempla un mosaic vegetal més prop de latituds septentrionals: matollars de ginebró, prats subalpins, avetoses i fagedes.

02.00    1707 m.- Turó de l’Home. Per l’ample camí que arrenca davant l’observatori, baixeu al NO, en direcció a coll Sesbasses, per on la carretera creua la carena.

02.05    1645 m.- Coll Sesbasses, 1645 m.- Coll ample i herbat, obert entre el turó de l’Home i el turó del Catiu d’Or. Talleu la carretera i avanceu, encarats a les Agudes (NNE), per un corriol ben dibuixat que davalla cap a la popular font del Briançó. Aviat, però, deixeu-lo i trenqueu a l’esq. per un altre que puja lentament en diagonal a retrobar el llom de la serra, que mena a les Agudes.

02.20    Carena culminant.- S’hi arriba suaument. S’entronca amb el camí carener procedent del turó del Catiu d’Or i coll Sesbasses. En aquest sector, la carena és coneguda amb el nom de serrat dels Pous.. es prossegueix pel fil de la cresta (NE).

02.23    Coll Sacarbassa, 1656 m.- Davant s’aixeca el turó del mateix nom, bony característic d’aquesta llarga i estreta carena. És per aquest vessant meridional per on es pot fer l’ascensió més còmoda, ja que les altres cares d’aquest puig es mostren espadades. El camí voreja el puig Sacarbassa per ponent entre tartera i glever. Passos fàcils, però perillosos a l’hivern. Avançareu per aquest vessant de Sant Marçal fins arribar al coll de les Agudes.

 

02.30    Coll de les Agudes o collada Gran, 1648 m.- Àmplia i herbosa, al peu de la rampa que davalla del cim de les Agudes. Confluència de camins; pel costat de llevant puja el corriol de la font del Birançó, mentre que per ponent s’uneixen els camins dels Castelletes i dels Pous. Enfileu l’última pujada per la cantelluda rampa final, que condueix directament al cim.

 

02.35    Les Agudes, 1703 m.- Les Agudes és el segon cim en altitud mes important del Montseny. S’alça a l’extrem Nord de la carena culminant del massís del turó de l’Home. Hi coincideixin els límits de tres municipis, Arbúcies, Montseny i Fogars de Montclús.

03.00    Tornem fins al coll de Sesbasses i agafem el corriol que davalla cap a la font del Briançó.

03.20    Font del Briançó, 1490 m.- En un petit eixamplament i davant d’un grup de grèvols. Tradicionalment és considerada el naixement de la riera de Breda. Tot just passada la font, agafem la pista que ens portarà fins a la carretera davant el Convent

04.00    Carretera de Santa Fe a Sant Marçal, davant el Convent. Fi del nostre itinerari. Aquí nos agafarà l’autocar.

Patrimoni arquitectònic

Un dels atractius més interessants d’una visita al Montseny és el patrimoni edificat, testimoni de la presència humana des de temps remots. Les construccions megalítiques de la serra de l’Arca són les més antigues. De l’època ibèrica, la muralla del castell del turó de Montgrós al Brull constitueix un dels elements més impressionants d’aquest període que es pot trobar a Catalunya.

L’edat mitjana està molt ben representada amb mostres romàniques de l’arquitectura religiosa amb més d’una dotzena de petits temples de muntanya. Es poden destacar les esglésies parroquials de Montseny i el Brull, o les de la Móra, Sant Marçal, Sant Cristòfol de la Castanya, Sant Martí del Montseny i Aiguafreda de Dalt entre altres. També força importants són les restes d’edificacions de caire militar com els castells de Montsoriu –d’època gòtica–, de Montclús, de Fluvià, del Brull, de Cruïlles, i els masos fortificats del Bellver o la Sala. Hi ha també conjunts com el de Tagamanent, amb construccions dels períodes romànic i gòtic, o el de Sant Segimon, important eremitori del s. XVII. Amb tot, la masia és l’element arquitectònic més habitual del Montseny que en algun cas, com el de l’Agustí, el pla de la Calma assoleix la condició de gran casa pairal.

Turó de l’Home (1.707 m.)

El turó de l’Home no mostra una silueta tan arrogant i seductora com les Agudes, ni gaudeix probablement d’un panorama tan extens com el Matagalls, però posseeix una característica que el fa definitivament més important que els altres dos cims competidors: el fet de ser el punt culminant del Montseny i de tota la Serralada Pre-litoral Catalana. Tanmateix, la seva discreta forma i la situació a la carena culminant féu aparentar durant molts anys una altitud inferior a la de les Agudes.

El con terminal del turó de l’Home s’eleva escassament entre coll Sesbasses i coll Pregon. En aquesta segona collada mor la carretera asfaltada, procedent de Sant Celoni, que s’obrí d’ençà de la instal·lació d’una base militar al veí puig Sesolles. Aquest nou i desproporcionat accés ha tret el turó de l’Home de la solitud en què es trobava, alhora que li ha assegurat per sempre més una afluència de visitants insospitada fins llavors.

Dalt del cim hi ha instal·lat des del 1932 un observatori meteorològic, erigit, amb motiu de la celebració de l’any polar, sota l’empenta de l’insigne meteoròleg Eduard Fontserè i Riba. Més de cinquanta anys abans, però, ja hi havia hagut un intent, fallit, de construir-ne un. Els fets s’iniciaren a les acaballes del 1880, a la seu de l’Associació d’Excursions Catalana, que convocava, a través del seu butlletí, un certamen per a premiar el millor treball sobre la necessitat d’instal·lar un observatori meteorològic a muntanya. Tanmateix, l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, avançant-se a la idea, publicava en el seu butlletí de gener del 1881 els noms de les persones que componien una comissió encarregada de dirigir la instal·lació d’un observatori-refugi al turó de l’Home. Obtinguda la cessió gratuïta de l’espai convenient, la Comissió, amb Artur Osona i C. A. Torras al capdavant, es dirigí als socis informant-los de la importància del projecte, dels limitats ingressos de l’Associació i de la necessitat d’arbitrar recursos mitjançant una subscripció pública. A l’inici de l’estiu de 1881 es començaren les obres d’explanació del cim, i s’acabaren, juntament amb els diners recaptats, a principis de setembre. Les obres no podien continuar i el projecte, malgrat un nou intent de subscripció el febrer de 1883, acabà essent oblidat a despit del seu màxim impulsor, Artur Osona.

Com ja hem dit, l’observatori-refugi no fou una realitat fins l’any 1932. A partir d’aquest any es començaren a recollir dades meteorològiques d’una forma sistemàtica fins al 1937, any en què la guerra estroncà el ritme de treball que s’hi duia a terme. L’observador fou empresonat, la presa de dades interrompuda i molt material i molta informació perduts o destruïts.

La tasca d’observació es reprengué a partir del 1941. Amb l’arribada de Ferran García de Castro el 1950, l’observatori assolí el seu període de màxima eficàcia i estabilitat, característiques que es mantingueren fins a mitja dècada dels vuitanta. Actualment, després de la partença d’aquell meteoròleg admirable i davant dels problemes que està trobant el seu fill per a prosseguir la tasca d’observació, l’estació meteorològica del turó de l’Home avança, malauradament, cap a un futur que es preveu incert.

El panorama que es domina des del turó d l’Home és grandiós vers una gran part de Catalunya, des del cap de Creus fins a les muntanyes de Prades i del Montsant –entre les quals s’arriba a distingir un bocí del massís dels ports de Beseit-, i des del mar i el Canigó fins a la pica d’Estats i la Maladeta. En dies transparents s’albira en l’horitzó de la mar la serra de Tramuntana de Mallorca.

Els accessos més tradicionals han estat sempre els que pujaven de Santa Fe. El mateix Ferran García de Castro els utilitzava quan no hi havia la carretera. El camí més tradicional era el que passava per la font del Briançó. Era un camí molt fressat que permetia guanyar el cim sense gaire esforç físic. Avui aquest camí està molt perdut, així com la font; una pista llarga i sinuosa permet fer el mateix recorregut més còmodament, encara que en més temps i sense oferir l’encant que posseïa el vell camí.

Tot el falder oriental de l’esquenall culminant, és a dir, el vessant que cau sobre la vall de Santa Fe, és solcat per una densa xarxa de pistes forestals que fan impossible ressenyar un camí concret de pujada al turó de l’Home. Tanmateix, hi ha dos corriols, el de l’Aveteda i el de la font Fosca, que permeten fer una ascensió franca i prou directa. Paisatgísticament, l’ascensió més interessant és la que remunta tota la carena culminant des del coll de Santa Helena, excursió que venç el poc freqüentat turó Gros o d’en Paletreques.

Els accessos pel falder occidental, sobretot els que s’inicien a Montseny i a la Costa, salven un desnivell molt considerable, motiu que els fa excepcionalment durs, i més tenint en compte l’eixutesa d’aquest vessants.

Com ja esmentàvem en un principi, actualment arriba una carretera asfaltada fins a coll Pregon, que ha convertit l’ascensió al turó de l’Home en una curta passejada de 5 mín., per la rampa final que duu al cim. Paradoxalment, l’època històrica amb més afluència de visitants al turó de l’Home coincideix amb un desús creixent dels vells camins que s’hi enfilaven.

Les Agudes (1.703 m.)

Les Agudes és el segon cim altitudinalment mes important del Montseny. No sempre, però, ha estat admès així, car durant molts anys fou considerat, potser per la seva silueta altiva, la cota més enlairada de la serralada, assolint, segons textos de l’època, 1734m (Vergés 1911), 1740 m (Vidal, 1912), i fins i tot una altitud superior a 1900 m (Osona, 1879).

S’alça a l’extrem N de la carena culminant del massís del turó de l’Home, carena que enllaça les elevacions del turó Gros (1.646 m), el puig Sesolles (1.674 m), el turó de l’Home (1.707 m) i el mateix cim de les Agudes. Hi coincideixen els límits de tres municipis, els d’Arbúcies, Montseny i Fogars de Montclús.

Les Agudes, a més, és el cim més atractiu i característic del Montseny. Malgrat que pel vessant de migdia s’eleva pocs metres per sobre de la carena ja esmentada, tots el altres aiguavessants es drecen a pic des de les profunditats de les valls de Sant Marçal, d’Arbúcies i de Santa Fe, donant-li un aspecte de cim soberg i aparentment inassequible. Efectivament, com indica el seu nom, les Agudes és un cimal descarnat, del qual aflora la roca viva, cantelluda, formant crestes, canals i esperons d’una accentuada verticalitat. Per això, les seves vies d’ascensió, llevat les del vessant S, són vies d’escalada o grimpada, més o menys difícils i no exemptes d’una certa perillositat pel grau de descomposició de la roca.

Des del punt de vista de la pràctica de l’escalada, la regió de les agudes és, sens dubte, la més interessant del Montseny. Des del 1917, en què s’introdueix a Catalunya l’ús d’aquesta tècnica, el nostre puig no ha deixat de ser indret de pràctiques i d’entrenament per a ascensions pirinenques de més dificultat. En el camp de l’escalada, allò que probablement ha ajudat a donar prestigi i personalitat a les Agudes és la cresta dels Castellets, imposant crestall rocós que, des de l’Aguda Gran, és a dir, des de la cota superior, es projecta vers el NO descrivint un arc, i mor, molt desfigurat i amorosit, al coll de Sant Marçal.

El nom de Castellets i d’altres topònims pròxims, com el de la baga o fageda del Castell, és l’únic que resta de l’enigmàtic castell de les Agudes. Mai no se n’ha trobat cap vestigi. Tanmateix, documents de principis del s. XI parlen de la família de Sesagudes, propietària de l’anomenat castell de les Agudes i fundadora del castell de Montclús.

Però si ja no ens és possible contemplar cap vestigi d’aquest castell, sí, en canvi, que ens podem fer una idea de la visió panoràmica de que devien gaudir els seus antics estadants.

Les Agudes és sobretot un magnífic mirador local, fet al qual contribueixen la seva posició avançada i els seus vessants estimbats. A l’O, la mola immensa i feixuga del Matagalls és a tocar. Es distingeix perfectament l’ermita de Sant Marçal i la seva petita vall, amb les masies del Puig, el Terrers i les Illes. Més al nord, darrera dels colls de Sant Marçal i de Bordoriol, s’entreveu al lluny una part del pla de Viladrau. Cap a la dr., s’obre el pregon fondal de la riera d’Arbúcies. Entre l’arbreda i els prats s’albiren les masies de la seva capçalera: Arimells, la Nespla, Pla d’Ufol, els Graners, el corral d’en Vidal i Vilanova.

La via normal d’ascensió puja des del coll de les Agudes, on convergeixen els camins de la font del Briançó, de coll Sesbasses (carretera del turó de l’Home) i de Montseny (camí dels Pous de Glaç). Aquesta és l’única ruta que no reuneix cap mena de dificultat. L’altra via normal, encara que força més difícil, segueix el camí dels Castellets, de traçat mol aeri i amb algun pas en què cal grimpar. No obstant això, resulta una via assequible per a tot excursionista amb un mínim de pràctica muntanyenca. La resta d’ascensions són vies d'escalada.

Para ver el mapa de la zona pulsa aquí

Si tienes alguna foto interesante de estas excursiones mándanosla y la incluiremos en la página.

subir        página principal