Club Excursionista Jesús-María (Sección de PADRES)

Si pulsas con el ratón sobre la foto la verás ampliada

Excursión del día 1 febrero 2003

Montblanc - Ermita de la Trinitat - Masía Menacho - Espluga de Francolí

MONTBLANC

     El papel preponderante de la villa de Montblanc como capital de la comarca de la Cuenca del Barberá se refleja en su estructura, ya que posee uno de los recintos amurallados mejor conservados de Cataluña.
     Las Murallas de Montblanc fueron erigidas durante el reinado de Pere IV (el Ceremonioso) en el s. XIV, alcanzando un perímetro de mil quinientos metros con 31 torres almenadas, hoy reducidas a 17.

           

        Antaño hubo cuatro portales para entrar en la ciudad, que correspondían a los cuatro puntos cardinales; de ellos hoy quedan dos, la Puerta de Sant Jordi y la de Bové.
     El papel preponderante de la villa de Montblanc como capital de la comarca (cuenca del Barberá) se refleja en su estructura, que la convierte en el conjunto urbano medieval mejor conservado de Cataluña.
     La villa fue fundada en el s. XII y favorecida con franquicias y privilegios donados por los monarcas de la Corona de Aragón.
     En 1392 (s. XIV), el rey Juan I crea el ducado de Montblanc, título a ostentar por el heredero de la Corona.
     Sus calles guardan el sabor medieval con numerosos edificios de fachadas góticas como el Palacio Real y el Palacio Alenyá.
     En su plaza mayor porticada aún se celebra el mercado. Allí se encuentra el Ayuntamiento del s. XVII y el Palacio de los Desclergue.

 

ERMITA DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT

       Situada en les muntanyes de Prades, en un paratge de gran belleza natural. A l’Ermita de la Santíssima Trinitat s’hi venera una imatge trobada, segons la tradició popular, sota la vella “Alzina Beneïda”. L’actual edifici és del s. XVIII, restaurat recentment, substitueix una ermita que ja s’esmentava al s. XIV.

   

L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ

         L’Espluga de Francolí es troba a l’extrem sud-oriental de la comarca de la Conca de Barberà. El seu terme està regat pels rius Milans i Francolí i comprèn la caseria i l’antic balneari de les Masies. El seu nom, del llatí Spelunca, que significa cova, documentat al s. XI, té l’origen en les nombroses coves o esplugues que hi ha en el seu terme.

  

      

COVA MUSEU DE LA FONT MAJOR

Una porta oberta al passat. La cova de la Font Major fou descoberta acci-dentalment l'any 1853. El 1992 s'iniciaren les reformes de la que avui és la Cova-Museu, inaugurada el 1994.
        Està situada dintre del casc urbà, compta amb un fàcil accés per gent de totes les edats i es visitada per 50.000 persones a l’any. La cova de la Font Major, sistema càrstic binaric amb riu subterrani, és una de les set coves més llargues del món formades en conglomerats i una de les poques que s'estén, en gran part, pel subsòl del casc urbà. Amb més de 3.600 m. de corredors desco
berts fins ara, es ben palesa l'activitat humana des de temps prehistòrics.
   
     Una part de l’interior de la cova està habilitada com a museu, únic en el món d'aquestes característiques.
   
     De forma intel·ligentment ideada, la visita esdevé un complet endinsament en la vida i costums de l’home primitiu, de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l’evolució de l’entorn en què vivim. El muntatge audiovisual no escatima en fotografies, gràfics i explicacions. En conjunt resulta una visita molt interessant i instructiva, del tot obligada.
        Un recorregut d'aventura endinsa els visitants que ho desitgen per l’interior de les galeries més sorprenents tot remuntant un riu subterrani que al sortir a l’exterior rep el nom de Francolí.

   

         

Para ver el mapa de la zona pulsa aquí

Si tienes alguna foto interesante de estas excursiones mándanosla y la incluiremos en la página.

subir        página principal

Fotos: R. Collado y M. Martín

Diseño página: S. Collado